ISO 5409:2024

مواصفة قياسية دولية   الإصدار الحالي · اعتمدت بتاريخ ٠٦ نوفمبر ٢٠٢٤

Stationary source emissions — Chemical absorption method for sampling and determining mercury species in flue gas

ملفات الوثيقة ISO 5409:2024

الإنجليزية 37 صفحات
الإصدار الحالي
84.58 OMR

مجال الوثيقة ISO 5409:2024

This document describes a method for the sampling and determining mercury species in flue gas passing through ducts or chimney stacks. Mercury generally exists in gaseous elemental form, gaseous oxidized form and particulate-bound form. This method applies to the sampling and determination of gaseous elemental mercury (Hg0), gaseous oxidized mercury (Hg2+), particulate-bound mercury (HgP) and total mercury (HgT) in the flue gas from stationary sources.

This method is suitable at locations with high dust content, including locations upstream of the dust removal device with high particulate loadings in flue gas up to 120 g/m3.

This method is applicable to locations with sulfur dioxide (SO2) concentration up to 0,25 % when the sampling volume is 0,5 m3 (on a dry basis as corrected to standard conditions).

The limit of detection and the limit of determination depend on the instrumental limit of detection, reagent blank, field blank, measurement technique and volume of sampled gas. When the sampling volume is 1,5 m3 (on a dry basis as corrected to standard conditions), the expected limits of detection for Hg0, HgP, Hg2+ and HgT are 0,103 μg/m3, 0,011 μg/m3, 0,035 μg/m3 and 0,127 μg/m3, respectively. The expected limits of determination for Hg0, HgP, Hg2+ and HgT are 0,229 μg/m3, 0,025 μg/m3, 0,082 μg/m3 and 0,263 μg/m3, respectively.

الأكثر مبيعاً

GSO 150-2:2013
 
مواصفة قياسية خليجية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
OS GSO 150-2:2013
GSO 150-2:2013 
مواصفة قياسية عمانية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
OS GSO 2055-1:2015
GSO 2055-1:2015 
مواصفة قياسية عمانية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال
GSO 2055-1:2015
 
لائحة فنية خليجية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال

اعتمدت مؤخراً

ISO 6182-18:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Fire protection — Automatic sprinkler system — Part 18: Requirements and test methods for flexible sprinkler hose
ISO 8426-1:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Hydraulic fluid power — Determination of derived displacement of positive displacement pumps and motors — Part 1: Two-step Toet method
ISO 21121:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Spices and condiments — Dried lime (whole, slices and ground) — Specification
ISO 15614-2:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Specification and qualification of welding procedures for metallic materials — Welding procedure test — Part 2: Arc welding of aluminium and its alloys