ISO 14869-3:2017

مواصفة قياسية دولية   الإصدار الحالي · اعتمدت بتاريخ ١٦ فبراير ٢٠١٧

Soil quality — Dissolution for the determination of total element content — Part 3: Dissolution with hydrofluoric, hydrochloric and nitric acids using pressurised microwave technique

ملفات الوثيقة ISO 14869-3:2017

الإنجليزية 9 صفحات
الإصدار الحالي
30.68 OMR

مجال الوثيقة ISO 14869-3:2017

ISO 14869-3:2017 specifies a method for microwave-assisted dissolution of soil samples for determination of total element contents of

Al, As, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cs, Cu, Fe, Hg, K, Li, Mg, Mn, Na, Ni, P, Pb, S, Se, Sb, Sr, Tl, V, Zn

using an acid mixture of nitric acid (HNO3), hydrofluoric acid (HF) and hydrochloric acid (HCl). This method is applicable to all types of soil and soil material.

The main field of application is geological and pedological survey.

The acid mixture is suitable for total dissolution of element contents in soil (major, minor and trace), but some refractory compounds such as SiO2, TiO2, spinel, Al2O3 or other compounds may remain as a residue. In such a case, the use of alkaline fusion, following ISO 14869‑2, is recommended to determine the true total element content.

NOTE 1 In environmental studies, usually, aqua regia extraction is applied using ISO 12914 or ISO 11466.

Solutions produced by the microwave method are suitable for analysis, for example, by using atomic absorption spectrometry (FAAS, HGAAS, CVAAS, GFAAS), inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS).

NOTE 2 Due to the presence of chloride in the digestion solution, limitations for the application of some analytical techniques can occur.

الأكثر مبيعاً

GSO 150-2:2013
 
مواصفة قياسية خليجية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
OS GSO 150-2:2013
GSO 150-2:2013 
مواصفة قياسية عمانية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
OS GSO 2055-1:2015
GSO 2055-1:2015 
مواصفة قياسية عمانية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال
GSO 2055-1:2015
 
لائحة فنية خليجية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال

اعتمدت مؤخراً

OS 1657:2025
 
مواصفة قياسية عمانية
الصاروج العماني
OS 1654:2025
 
مواصفة قياسية عمانية
مستحضرات التجميل -معجون الحنا للزينة
OS 1658:2025:2025
 
مواصفة قياسية عمانية
أكياس القمامة المستخدمة لمرة واحدة
ISO 7718-2:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Aircraft — Passenger doors interface requirements for connection of passenger boarding bridge or passenger transfer vehicle — Part 2: Upper deck doors