ISO 13067:2020

مواصفة قياسية دولية   الإصدار الحالي · اعتمدت بتاريخ ١٥ يوليو ٢٠٢٠

Microbeam analysis — Electron backscatter diffraction — Measurement of average grain size

ملفات الوثيقة ISO 13067:2020

الإنجليزية 26 صفحات
الإصدار الحالي
55.42 OMR

مجال الوثيقة ISO 13067:2020

This document describes procedures for measuring average grain size derived from a two-dimensional polished cross-section using electron backscatter diffraction (EBSD). This requires the measurement of orientation, misorientation and pattern quality factor as a function of position in the crystalline specimen[1]. The measurements in this document are made on two dimensional sections. The reader should note carefully the definitions used (3.3) which draw a distinction between the measured sectional grain sizes, and the mean grain size which can be derived from them that relates to the three dimensional grain size.

NOTE 1 While conventional methods for grain size determination using optical microscopy are well-established, EBSD methods offer a number of advantages over these techniques, including increased spatial resolution and quantitative description of the orientation of the grains.

NOTE 2 The method also lends itself to the measurement of the grain size of complex materials, for example those with a significant duplex content.

NOTE 3 The reader is warned to interpret the results with care when attempting to investigate specimens with high levels of deformation.

الأكثر مبيعاً

GSO 150-2:2013
 
مواصفة قياسية خليجية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
OS GSO 150-2:2013
GSO 150-2:2013 
مواصفة قياسية عمانية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
OS GSO 2055-1:2015
GSO 2055-1:2015 
مواصفة قياسية عمانية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال
GSO 2055-1:2015
 
لائحة فنية خليجية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال

اعتمدت مؤخراً

ISO 17715:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Flour from wheat (Triticum aestivum L.) — Amperometric method for starch damage measurement
ISO 20537:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Footwear — Identification of defects during visual inspection — Vocabulary
ISO 5530-2:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Wheat flour — Physical characteristics of doughs — Part 2: Determination of rheological properties using an extensograph
ISO 5530-1:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Wheat flour — Physical characteristics of doughs — Part 1: Determination of water absorption and rheological properties using a farinograph